Mai mult de o persoană din 10, din totalul de 700 de locuitori ai satului, are peste 100 de ani. Acest lucru a făcut subiectul unui studiu prin care cercetătorii au vrut să afle secretul longevității locuitorilor din Acciaroli, potrivit The Independent.
După ce au petrecut șase luni în zonă, cercetătorii de la Universitatea Sapineza din Roma și de la Școala de Medicină Sandiego au o circulație sanguină neobișnuit de bună pentru vârsta lor. Oamenii de știință au analizat probe de sânge de la mai mult de 80 de persoane și au descoperit un nivel scăzut de adrenomedulină, un hormon care contribuie la obstrucționarea circulației sanguine, prin acțiunea asupra vaselor de sânge. În cazul lor, concentrația de adrenomedulină este similară cu cea a tinerilor de 20-30 de ani.
Oamenii de știință au găsit hormonul într-o cantitate foarte redusă la subiecții studiați și acest lucru pare să fie un factor de protecție important, care ajută la dezvoltarea optimă a microcirculației și a circulației sanguine capilare.
Cercetătorii nu pot da, încă, o explicație clară a motivelor din cauza cărora a apărut acest fenomen, însă, până în prezent, se admite că dieta și exercițiul fizic ar fi principalele cauze.
Oamenii din Acciaroli mănâncă pește prins de ei, carne de iepure și pui de la animale crescute în curte, ulei de măsline și fructe și legume din grădina personală.
Studiul specifică, de asemenea, că locuitorii din satul italian mănâncă rozmarin, cunoscut pentru proprietățile de îmbunătățire a funcțiilor cerebrale. De asemenea, se pare că în regiune există diferite varietăți ale acestui condiment.
Mai mult, cei care trăiesc în Acciaroli dezvoltă mult mai puține afecțiuni decât cei care trăiesc în țările vestice.
„Am descoperit că ei nu dezvoltă același tip de boli cronice pe care le vedem în restul lumii, cum ar fi bolile de inimă, obezitatea sau Alzheimerul”, a explicat unul dintre cercetători.
Dincolo de alimentație, se pare că locuitorii acestei zone au o viață sexuală activă, chiar și la vârstele acestea înaintate, astfel că oamenii de știință afirmă că și acesta ar putea fi o cauză a longevității.